Kod | ZWDS-NP |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Centrum Doskonalenia Kadr i Szkolenia |
Kierunek studiów | Studia Podyplomowe Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie |
Forma studiów | Niestacjonarne |
Poziom kształcenia | Podyplomowe |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | 1 |
Adres komisji rekrutacyjnej | ul. Królowej Jadwigi 27/39, 61-871 Poznań |
Godziny otwarcia sekretariatu | 10-13 |
Adres WWW | https://awf.poznan.pl/studia-podyplomowe-kursy-i-szkolenia/kontakt/ |
Wymagany dokument |
- Tura 1 (03.07.2024 00:00 – 30.10.2024 23:59)
Cel studiów:
Założeniem programu Podyplomowych Studiów Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie jest wyposażenie absolwenta w szereg oczekiwanych na rynku pracy umiejętności praktycznych i kompetencji. Absolwent tego kierunku będzie umiał ocenić, skorygować i ułożyć dietę człowieka aktywnego fizycznie, zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i profesjonalnym. Ukończenie Podyplomowych Studiów Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej przygotowanie diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego. Celem studiów jest uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności pozwalających na prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną na różnym stopniu zaawansowania.
Czas trwania:
2 semestry, tryb weekendowy
Ilość godzin: 211
Przedmiot | Liczba godzin ogółem | Liczba godzin wykład | Liczba godzin ćwicz. | Z/E | Punkty ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Fizjologia wysiłku fizycznego | 12 | 6 | 6 | Z | 2 |
Podstawy fizjologii żywienia (układ pokarmowy) | 5 | 5 | – | Z | 1 |
Biochemiczne aspekty żywienia człowieka w wysiłku fizycznym | 10 | 10 | – | Z | 2 |
Podstawy żywienia człowieka | 25 | 10 | 15 | E | 3 |
Podstawy dietetyki | 25 | 10 | 15 | E | 3 |
Planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu | 45 | 15 | 30 | E | 4 |
Dozwolone i niedozwolone wspomaganie w sporcie i wysiłku fizycznym | 10 | – | 10 | Z | 2 |
Psychologia i psychopatologia odżywienia | 15 | – | 15 | Z | 2 |
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia | 20 | 10 | 10 | E | 3 |
Teoria treningu sportowego | 18 | 8 | 10 | Z | 3 |
Związki biologiczne czynne w żywności | 10 | 10 | – | Z | 2 |
Podstawy aktywności fizycznej | 10 | 10 | – | Z | 2 |
Egzamin dyplomowy | 6 | 6 | – | E | 1 |
SUMA | 211 | 100 | 111 | E=6, Z=8 |
30 |
Kryteria kwalifikowania kandydatów:
Studia skierowane są do wszystkich absolwentów uczelni wyższych (I i II stopnia).
Studia kończą się uzyskaniem:
– Świadectwa Studiów Podyplomowych Żywienie i wspomaganie dietetyczne w Sporcie
Wymagane dokumenty do pobrania:
https://awf.poznan.pl/studia-podyplomowe-kursy-i-szkolenia/wymagane-dokumenty/
1.) Formularz zgłoszeniowy na Studia Podyplomowe,
2.) Odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych,
3.) Dodatkowe oświadczenie do formularza zgłoszeniowego.
KOSZT:
2 500 zł/semestr